Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

borászati tanácsadás

Szüreti Aktualitások 4. rész - Erjesztés

2021. 10. 15. 13:03:45
A borkészítés története egyidős az emberiség kultúrtörténetével. A bor akkor keletkezik, ha valamilyen cukortartalmú folyadék – most maradjunk a mustnál– mikroorganizmusok hatására alkoholos itallá alakul.

Szüreti aktualitások 2. rész - A musttisztítás folyamata

2021. 09. 03. 14:57:24
A mustba a feldolgozás során több minden kerülhet. Ezek egy része szemmel látható, míg vannak nem látható részek is. Főként a bogyó sérült vagy akár ép héján mosódnak bele a mustba, mint a porszemek, talajrészecskék, növényvédőszer maradványok, különböző mikroorganizmusok.

SZÜRETI AKTUALITÁSOK 1. rész

2021. 09. 03. 14:29:32

Az idei év időjárása komoly kihívás volt a szőlő növény számára.
Így érkeztünk el a korai fajtákhoz, ezek között is az Irsai Olivér szüretéhez. Ez az időpont, átlagosan, augusztus második felére esik.
A cél az, hogy az Irsaiból, de minden hasonló, elsődleges illatok, zamatokat tartalmazó szőlőből könnyed, elegáns, világos színű, kellemes, jellegzetes illatú és aromájú bort készítsünk.

A borkészítés tudománya – gondolatok a labormunka szerepéről

2021. 07. 29. 14:36:44

A bor bizalmi termék, akár több ezer palackszámra értékesítjük, akár csak a magunk kedvtelésére tartjuk. Bár a méretek különbözőek, a bor ugyanaz az élő, folyamatosan változó anyag. Ebből a változó természetből adódik, hogy más a teendő kierjedés után, tárolás érlelés alatt, borversenyre való felkészítéskor, vagy az értékesítés előtti palackozáskor.