Leírás és Paraméterek
Amerikai - A francia tölgyfánál kókuszosabb, édesebb jegyeket ad.
Noisette (csokoládés)
Alkalmazás:
- közvetlenül kádakba a szüret során
- a tejsavas erjedés alatt
- a kádtöltés során az erjedési szakasz előtt vagy alatt
- a bor fejlődési szakaszában (rozsdamentes tartályokba)
Pörkölési mód:Noisette (csokoládés)
Pörkölés célja :elérni a legjobb kombinációt a tölgyfa kinyerhető összetevői között :
-Aldehydes furaniques> mandulás jegyek
-Octolactones> kókuszdió jegyek
-Aldehydes phenols> vanília jegyek forrásai
Kiszerelés:18 kg zsák
0,5 kg-os zacskó
Betartandó elővigyázatosságok, ajánlások :
Tanácsadó borásszal történő rendszeres kóstolásokra van szükség
Várható hatások:
- Hozzájárulnak a minőségi aromák kialakulásához (furánok, fenol-aldehidák, illófenolok, oktolaktonok)
- A borok számára (általában) szerkezetet, tüzességet, égetettséget, aromás komplexitást biztosítanak (vanília, karamell , fűszerek ,mandula ,pirítós, kókusz)
- Elsősorban olyan borok esetében látványos az eredmény :
Melyek, megfelelő szerkezettel (struktúra) rendelkeznek a fa befogadásához
Melyeknél nincs feltűnő hiba (éretlenség, fanyarság , savasság )
Melyeknél minél korábban kerülnek a chipszek alkalmazásra (szüret, alkoholerjedés vagy tejsavas erjedés során különösen a fehérborok esetében)
Könnyű felhasználhatóság : zsákos kiszerelésének köszönhetően közvetlenül a tartályokban is alkalmazható
Olyan boroknál elsősorban, melyek nem bírják el a barrique hordóban történő tárolás költségvonzatait.