Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Technológiai berendezés és borászati gépbeszerzés az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap támogatásával – 2023

Technológiai berendezés és borászati gépbeszerzés az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap támogatásával – 2023

A borászati gépbeszerzés támogatási kérelem benyújtására 2023. január 15. napjától 2023. február 15. napjáig van lehetőség, kizárólag elektronikus formában a Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Ügyfélszolgálat (MVH) felületén keresztül.

A támogatás összege:

A borászati gépbeszerzés támogatás összege legfeljebb 100 millió Forint.

A támogatás mértéke:

- Őstermelő és KKV esetében:

A nettó vételár 50%-a.

Budapest környéki településen (pontos lista az 53/2020. (X.27.) AM rendelet mellékletében olvasható) megvalósuló projekteknél a nettó vételár 40%-a.

- Nagyvállalat esetében:

A nettó vételár 25%-a.

Budapest környéki településen megvalósult projekteknél a nettó vételár 20%-a.

Támogatást igénylők köre:

A támogatást igénylő borászati termék előállítására, kiszerelésére, illetve tárolására vonatkozó működési engedéllyel rendelkező természetes személy vagy vállalkozás lehet aki, vagy amely teljesíti a következő kitételeket:

·  A támogatási kérelemben és a kifizetési kérelemben megjelölt borászati gép, technológiai berendezés vonatkozásában a Vidékfejlesztési Program keretében nem rendelkezik érvényes támogatói okirattal;

·  A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában rendelkezik működési engedéllyel;

·  Nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak;

·  A kisüzemi bortermelő kérelmező kivételével a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában az üzem rendelkezik az üzemeltetési helyre vonatkozó adóraktári engedéllyel vagy egyszerűsített adóraktári engedéllyel;

·  2023. február 15-ét megelőzően három éven belül a borászati hatóság véglegessé vált határozattal a borászati üzemet véglegesen nem zárta be, vagy tevékenységét ideiglenesen nem függesztette fel.

A borászati gépbeszerzéssel támogatható tevékenységek:

·  Új, első üzembehelyezésű borászati gép beszerzése, valamint új, első üzembehelyezésű technológiai rendszer kialakítása.

·  Adatszolgáltatási, bejelentési, nyilvántartási kötelezettségek teljesítését, illetve az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftverbeszerzés, valamint hardver- és szoftverfejlesztés.

·  A szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó, kizárólag üzemen belüli anyagmozgatáshoz, anyagtovábbításhoz, raktározáshoz, illetve csomagoláshoz kapcsolódó, új, első üzembehelyezésű borászati gép beszerzése;

·  Az üzemet szolgáló napelem- vagy napkollektor rendszer beszerzése és üzembe helyezése.

Támogatással kapcsolatos elvárások:

A borászati gépbeszerzés támogatás kizárólag olyan új, 2020. január 1-jét követően első alkalommal üzembe helyezett borászati gép, technológiai berendezés beszerzéséhez nyújtható, amely a borászati üzem szőlőfeldolgozó, borkészítési vagy -palackozási kapacitásának növekedésével vagy a piaci igényekhez való alkalmazkodáson keresztül hozzájárul a kérelmező versenyképességének növeléséhez.