Ami a franciáknak és az egész világnak évszázadok óta Champagne, arra a magyarok a pezsgő szót használják, mely szót gróf Széchenyi István alkotta. Az idők során az ünnepekkel, a meghitt vagy éppen megható pillanatokkal, a vidámsággal egyaránt összekapcsolódó és a mai napig meghatározó szimbólumot jelent ez az ital. Nem képzelhető el, sem állami fogadás, sem üzleti vacsora, sem jelentősebb családi ünnep, újévi köszöntés pezsgővel való koccintás nélkül.
Szerencsére mára a pezsgő kezd kilépni ebből az ünnepi körből, de megőrizve exkluzivitását a mindennapok italává is kezd válni.Az igazi sikerekig még hosszú lesz az út, meg kell tanulni a pezsgőkészítést a szőlőtermesztéstől kezdve a készítés különböző fázisain keresztül. A remény meg van, és reméljük, hogy a fogyasztók is észreveszik azt a fejlődést, ami a hazai pezsgőgyártásban végbemegy. Ehhez kíván segítséget nyújtani ez a könyv is, segíteni az eligazodásban, felkelteni az érdeklődést és bemutatni a pezsgő csodálatos történetét.