Ez a mű az érett szőlőtől a palackozásig tartó technológia nagyon bonyolult, sok odafigyelést és tudást követelő szakma minden mozzanatát ismerteti. A bor minősége függ
– a jól választott szőlőfajtától és a termőhelyi viszonyoktól, – a szőlő érettségétől és betakarításának módjától, – a borkészítési technológiától (szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés), – a bor kezelésétől, a tisztító és stabilizáló eljárásoktól, a borharmónia kialakításától, – a bor érési viszonyainak szabályozásától, – a bor tárolásának körülményeitől. E munkafolyamatok után következik a bor palackozása, s így jut el a kereskedelembe, a borkedvelő fogyasztóhoz. A könyv mindezeket a technológiai folyamatokat egy-egy fejezetben ismerteti, amit az érzékszervi vizsgálatok és a fogyasztási szokások alakulásának leírása zár. Eperjesi Imre sok évtizedes bortechnológiai és oktatói gyakorlata, írói tapasztalata egy letisztult, lényegre törő, a mára kialakult borkultúrának megfelelő újdonságokat is tartalmazó könyve nélkülözhetetlen a felnövekvő borásznemzedékek számára. A Borászati technológia elő tagja annak a trilógiának, amit a Kállay Miklós: Borászati kémia és Magyar Ildikó: Borászati mikrobiológia című munkái követnek.