Csatolt dokumentumok
Leírás és Paraméterek
KÁLIUMSZORBÁT
A termék ismertetése:
A káliumszorbát a szorbinsav kálisója, amelyet az élelmiszeriparban általános konzerváló anyagként alakalmaznak. (200 g szorbinsav tatalomnak 268 g káliumszorbát felel meg.)
Megjelenési formája fehér, gömb vagy hosszúkás alakú szagtalan mikro granulátum, vízben, borban igen jól oldódik. A borászatban gombaölő tulajdonsága révén cukortartalmú borok utóerjedésének megakadályozására használják. Elengedhetetlen a sűrített must (édestartalék) előállításánál is. A káliumszorbát csak az élesztő és penészgombák szaporodását gátolja, azonban bakteriális fertőzésekkel szemben nem véd.
Alkalmazás, adagolás:
A káliumszorbát közvetlenül a kezelendő italhoz adagolhatjuk. A kellő oldódás érdekében intenzív keverés szükséges. A kezelés történhet 1-2 nappal a palackozás előtt is, azonban gondoskodni kell a bor kielégítő, stabil SO
Adagolás:
A megengedett legnagyobb káliumszorbát tartalom borban 27 g/hl. (270 mg/l).
Tárolás:
Hűvös, szellős helyen, fénytől védve. A felbontott csomagokat gondosan zárjuk vissza és lehetőleg mielőbb használjuk fel.
A 106/1997 (XII.19) FM. Rendelet ( A bortörvény végrehajtási utasítása) 2.sz. melléklet 3/b pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett mustban 60 g/hl, borban 20 g/hl mennyiségben szorbinsavra átszámítva, ami 81 g/hl káliumszorbátot jelent.